Som alla medelhavsländer bjuder Spanien på en spännande natur. Naturparker med ett rikt djurliv,
visste ni att det finns både björn
och varg i de spanska
naturparkerna, långa kuster med omväxlande stränder, berg, slättlandskap och saltsjöar.
Kullarna i norr är böljande gröna,
bergen i söder kala och torra.
En av de viktigaste näringarna är jordbruket, med tex grönsaksodlingar, vingårdar, olivlundar och citrusodlingar som kan ses i princip överallt.
Att resa genom de spanska
landskapen ger en fantastisk
upplevelse, kontrasterna är stor
allt från tusenårig kultur, stränder
fulla med människor, små pittoreska bergsbyar och stora städer med modern design
Ridning är mycket populärt i Spanien
320 soldagar om året! Siestan lever kvar i Spainen och det innebär att många butiker och företag stänger mellan 14,00 och 17,00. Vintertid är siestan i regel en timme kortare.
Att vila i samband med ätandet är
en sund vana. Siestan gör att
måltiden blir en fest, man njuter av maten, måltiden får ta den tid den tar, siestan är ju lång…. Spanjorerna tillåter sig helt enkelt att må bra.
|
|
För en spanjor börjar arbetsdagen oftast lugnt runt 09.00-10.00 på förmiddagen.
De flesta slutar inte förrän 20.00-21.00 tiden. I de stora städerna ser livet ibland lite annorlunda ut, men spanjorerna upplevs som befriade från stress, med ett avspännt livstempo. Skolorna i Spanien håller mycket hög
klass. Genom EU är det lätt för svenska barn och ungdomar
att få studieplats i landet. Man kan välja mellan en mängd olika skolor; spanska, skandinaviska, svenska eller andra internationella utbildningar.
Det spanska köket är en blandning av gamla traditioner. Till landets smakrika kultur har araberna, romarna och inte minst spanjorerna själva bidragit.
Den som tror att spansk mat är kryddstark har troligen inte ätit inhemsk mat. Det som förenar
det spanska köket är olivoljan,
det förekommer nästan aldrig smör eller margarin. Olivoljan följde med fenicierna och grekerna till spanien redan för 3000 år sedan. För oss är Paellan kanske den maträtt som starkast förknippas med Spanien, den tillagas med olika ingredienser beroende på var i Spanien den tilllagas, grunden är dock alltid ris.Vid kusterna och på öarna är den vanligast med en mix av skaldjur medan i inlandet tillagas den ofta med kyckling, fläskkött och kanin.
En annan spansk specialitet är
Tapas, vi brukar kalla det plockmat.
Spanien är en stor producent
av vin, och från Jerez kommer Sherryn.
|