Portugal
Portugal är idag lite av Spaniens lillebror trots att landet grundades redan 1143. De allierade sig med England på 1200-talet och gav sig tidigt ut i välden för att slå ner sina bopålar. Än idag är portugisiska det sjätte största språket på jorden och talas av ca 200 milj människor som sitt modersmål. Av dessa bor endast 10 miljoner i Portugal.
Landet har mycket att erbjuda och är faktiskt billigare att leva i än de flesta andra turistländerna i Europa. Tyvärr är Algarve inte lika känt bland svenskarna och ännu inte lika populärt som Spanien trots liknande om inte bättre klimat och kultur. De flesta känner till dess existens men har aldrig besökt detta sydvästra hörn av vår världsdel. Algarve består av inte mindre än sexton regioner från Castro Marim i öster till Vild o Bisbo i väster. De större städerna Tavira, Far Lagos och Portimao har alla ett förflutet som viktiga hamnstäder redan på romartiden. Kusten skiljer sig en del från flack med långa sandstränder i öster till klippig med små vikar i väster. Det är kring städerna och längs kusten Algarve som det har utvecklats mest med kända semesterorter, golfbanor, båthamnar mm. Men åker man bara några mil upp från kustenhittar man ett spännande landskap där det ibland verkar som tiden stått still.
Algarvekusten längst i söder är kanske något av golfarnas Mecka med inte mindre än 24 golfbanor på lika många mil. Men Algarve har så mycket mer att erbjuda. Landets läge längst västerut på den Iberiska halvön med Atlanten som granne bjuder ett behagligt klimat året om. Tack var Golfströmmen har Algarve ett behagligt klimat året om. På sommaren svalkar en skön bris från havet medan vintrarna är milda, medeltemperaturen under vintern ligger på ca 17 grader och på sommaren 28.
Algarve har en mycket spännande kust där gyllene stränder, ofta inne i små vikar, blandas med klippor.
Bor man här ska man kosta på sig att resa runt i landet då dess natur skiftar väldigt från norr till söder. Som så många andra av länderna i denna del av Europa är mycket präglat av romarna. Den som är intresserad av antiken kan lätt följa deras fotspår. Att besöka städerna Lissabon och Porto är en oförglömlig upplevelse. En annan spännande upplevelse är en kryssning upp för floden Douro som slingrar sig mellan vingårdarna ända in i Spanien. Gör en annorlunda resa genom landet och bo ståndsmässigt. Det finns gott om gamla slott och herrgårdar ( quintas ) som i dag erbjuder rum till bra priser. Portugal har ett bra järnvägsnät med moderna tåg så varför inte ta tåget. Det stora grannlandet i öster, Spanien, är också ett välbesökt utflyktsmål oavsett om det är för en dagstripp eller en tur på några dagar till kända städer som Sevilla och Cordoba.
| |
|
Till Algarve kommer man enklast med flyg till Faro som ligger mitt på kusten. Men det går även att flyga till Lissabon för att sedan köra, ta tåget aller inrikesflyg ner. Med bil är det ca 25 mil mellan Lissabon och Faro och det är fina motorvägar. Snabbtåget tar ca 2-2,20 tim ner från Lissabon beroende av vart man skall. Längs kusten går väa A22 som även den är en fin motorväg för snabba transporter. Den som känner för att göra resan till en upplevelse har många laternativa småvägar att välja mellan.
Portugisisk mat är känd för att inte vara så starkt kryddad. Vitlök används flitigt som smaksättare liksom koriander som används i de allra flesta fisk-och kötträtter. Landets matkultur har hämtat inspiration och ingredienser från de portugisiska kolonierna. Frukt och nötter från Brasilien, paprika och majs från Sydamerika och kryddor från Indien. Portugiserna äter fisk till nästan varje måltid
Till den portugisiska nationalrätten bacalhau används torrsaltad fisk (kabeljo), som går att servera på många olika sätt. En annan rätt som också lagas ofta är Cataplana, Cataplana är ett gammalt kokkärl som består av två delar som fästs ihop med klämmor. Det är oftast i koppar men även andra material förekommer. Sist på sidan hittar du ett av många recept på Cataplana som kan varieras efter tycke och smak.
Det portugisiska vinets historia hänger samman med spaniens. De första rankorna togs med till landet av fenicierna, romarna och grekerna förankrade vinet i landet.
Att dricka vitt vin till fisk är en uppfattning som många har, dock inte portugiserna som helst dricker rött vin till sin bacalhau.
Men det vin som vi kanske i första hand förknippar med Portugal är portvin. Portvinet kommer från Porto som ligger i Dourodalen, är ett starkt vin med hela 18-20 procent alkoholhalt. Det finns tre typer av portvin: ruby- som är rött, fylligt, sött och det enklaste av portvinsorterna. Tawny- som är mörkare och mer elegant, detta kan också lagras länge samt vintage port- detta vin produceras inte varje år utan bara de år som är riktigt goda år. Detta portvin kan faktiskt lagras upp till 100 år om inte mer.
Cataplana 6 pers
500g extra stora räkor med skal, gärna frysta
150 g kryddstark korv, tex linguica eller chorizo
300 g kött
ca 20 färska blåmusslor
1 ½ gul lök
4 vitlöksklyftor
2 små röda chili
1 burk krossade tomater
4 färska tomater
1 röd paprika
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
2 lagerblad
2 krm mald kummin
2 krm mald muscotnöt
2 krm mald nejlika
2 krm kanel
2 krm chiliflingor
1½ dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
3 msk färsk koriander
1.Tina räkorna
2.Tärna köttet och skär korven i bitar
3.Skiva vitlök och lök, kärna ur chilin och skiva den
4.Bryn köttet och korven i oljan. Använd helst en stor gryta. Lägg i vitlök, chilli och lök och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt vin, fiskbuljong, burktomater och kryddor. Skrubba musslorna och lägg idem i grytan. Låt sedan koka under lock på svag värme 10-12 minuter. Ta bort de musslor som inte öppnat sig.
5.Skala räkorna och skiva tomaterna och lägg i grytan, hetta upp men koka inte då blir räkorna sega. Smaka av med salt och peppar.
Serveras direkt ur grytan med kokt potatis.
Jätte Gott!
|